NOĆ MUZEJA/ Mogu biti gadno strpljiv(a)” / MSURS BANJALUKA

NOĆ MUZEJA/ Mogu biti gadno strpljiv(a)” / MSURS BANJALUKA

Muzej savremene umjetnosti Republike Srpske, osmi put se uspješno registrovao i dobio zvaničnu potvrdu učeša u Internacionalnoj manifestaciji „ Evropska Noć Muzeja“ koja će se održati 18. maja. 2013. godine.

Na poziv Ministarstva kulture i informacija Republike Francuske, Muzej savremene umjetnosti Republike Srpske se od 2006. godine prvi u Bosni i Hercegovini pridružio porodici hiljada evropskih muzeja u obilježavanju Noći muzeja.

I osmo izdanje Noći Muzeja podrazumijeva da će se cjelokupan program MSURS- , kao i logo ove institucije naći na zvaničnoj internet prezentaciji , plakatu i pozivnicima, rame uz rame sa evropskim institucijama kulture.

Evropska noć muzeja, pod pokroviteljstvom Vijeća Evrope i UNESCO-a od 2011. godine godine usko povezana sa Internacionalnim danom muzeja (18. maj ) ustanovljenim od strane ICOM-a (the International Councile of Museums), koji je uvijek fokusiran na različitu muzejsku temu.

Ovogodišnja tema Međunarodnog dana muzeja je „Muzeji (pamćenje+kreativnost) = socijane promjene“ upućuje na bogatstvo našeg istorijskog nasljeđa koje čuvaju muzeji te neophodnosti pomirenja svoje tradicionalne misije sa kreativnosti s ciljem razvoja i transformacije kako publike tako i društva. Međunarodni dan muzeja se obiljezava od 1977. godine, kako bi se skrenula paznja javnosti na znacaj muzeja i njihovu ulogu u razvoju drustva. Na ovaj dan, muzeji koji ucestvuju u njegovom obiljezavanju ukazuju na probleme koji se tiču svih kulturnih organizacija. Međunarodni dan muzeja je i izvanredna prilika za muzejske profesionalce da se susretnu sa posjetiocima. Tradicionalno, Međunarodni dan muzeja se obilježava u sedmici oko 18 maja. Svake godine, MDM, okuplja sve više muzeja širom svijeta. U 2012. godini u obiljezavanju ovog dana učestvovalo je oko 32.000 muzeja iz 129 zemalja na svih 5 kontinenata. Evropska noć muzeja 2013. održava se svake godine u subotu najbližu Međunarodnom danu muzeja. Vijeće Evrope i UNESCO su također pokrovitelji Evropske noći muzeja. Manifestacija Evropska noć muzeaj pokrenuta je 2005. na inicijativu francuskog Ministarstva kulture i komunikacija. Za vrijeme cjelovečernjeg otvorenja posjetioci mogu otkriti, besplatno, muzejske zbirke i sve specijalne događaje koji se organizuju tim povodom. Cilj Evropske noći muzeja je da učini muzeje dostupnijim publici a posebno mladima. Program Noći muzeja odgovarao suštini misije muzeja savremene umjetnosti - trijumf radosti i dobre atmosfere, živi zvuk, interakcija sa energijom mlade generacije i popularizacija savremene /urbane kulture.

Program za ovogodišnju Noć Muzeja: „MOGU BITI GADNO STRPLJIV(A)/I Can Be Outrageously Patient i koncert pop benda JINX, na platou ispred Muzeja savremene umjetnosti, kao i nastup dj Woody-ja. Program počinje oko 21 čas, a trajaće do 1 sat poslije ponoći

Selektor izložbe MOGU BITI GADNO STRPLJIV(A)/ I Can Be Outrageously Patient je dr Predrag Terzić, teoretičar umetnosti i medija, a umjetnici koji će biti predstavljeni na izložbi su: Borjana Mrđa, Irena Sladoje, Viktorija Banda, Mila Panić, Radenko Milak, Mladen Miljanović, Slobodan Vidović, Igor Bošnjak, grupa TAČKA (Mladen Bundalo, Nemanja Čađo, Dajan Špirić, Dragan Inđić), Miodrag Manojlović, Bojan Stevanić, Nenad Malešević i Miroslav Stakić. U okviru prošlogodišnje Noći Muzeja 2012, učestvovalo je blizu 4000 evropskih institucija, a pojedinačni programi i aktivnosti evropskih institucija kulture, privukle su preko 2 miliona posjetioca.

Noć Muzeja finansijski je podržalo Grad Banjaluka, Ministarstvo prosvjete i kulture, i drugu godinu uz nas je i Banjalučka pivara.